Posted on Jätä kommentti

Tammikuuta

Jatkan kuukausittaista kuluvan kuukauden tarkastelua nyt tarkastelemalla tammikuuta. Aiemmat kuukausitarinat löytyvät blogin Tunnelmia-kategoriasta.

Tammikuuta on totuttu pitämään vuoden kylmimpänä kuukautena ja onhan se sydäntalven kuukausi. TIlastojen mukaan kuitenkin talven kylmin aika ajoittuu helmikuun alkuun. Gregoriaanisessa ja juliaanisessa kalenterissa tammikuu on vuoden ensimmäinen kuukausi.  

Miksi tammikuuta sanotaan tammikuuksi?

Miksi tammikuuta sanotaan tammikuuksi? Melkein kaikkien kuukausien nimien tausta on suomenkielessä helposti ymmärrettävissä, mutta tammikuu tekee poikkeuksen. Mitä se tarkoittaa? Ei varmaankaan komeaa lehtipuuta, joka kasvaa vain eteläisessä Suomessa ja viettää tammikuuta lehdettömänä.

lumista tammikuuta tallin ikkunassa
Tammikuu tuo usein tuiskuja

Miettiessäni tammikuuta, tulee mieleeni Kalle Päätalon romaani Tammettu virta. Mitä tarkoittaa tammettu virta?  Romaanin nimi on helposti ymmärrettävissä, kun tietää, että joissain Suomen murteissa tammi on tarkoittanut patoa. Ei siis löydy Kallen romaanin nimestä selitystä tammikuun nimelle.

Tammikuuta on kutsuttu myös sydänkuuksi

Tammikuuta pidetään talven sydämenä. Tästä alkaakin tammikuun nimen tausta ehkä avautua. Hämäläismurteissa tammi on nimittäin tarkoittanut myös ydintä tai sydäntä (sydänpuuta). Sydäntalven aikaa on siten voitu nimittää tammikuuksi.

luminen metsätie edustaa upeaa tammikuuta
Polun ylle kaartuu puiden valkea pitsi ja auringonvalo suodattuu pilviverhon läpi kellankuultavana. (23.1.2011)

Kotimaisten kielten keskus  selittääkin tammi-sanan tarkoittaneen akselia, napaa tai keskipuuta (sydänpuuta, kuten jo mainittu). Joten jos tammikuuta on ajateltu vuoden napana ja keskikohtana, sydämenä, olisi sen nimi merkinnyt vuoden – tai miksi ei talven – keskikohtaa.

Tammikuun sää

Tammikuu on pohjoisella pallonpuoliskolla usein luminen ja kylmä. Ei ehkä tänä vuonna. Tänä vuonna kuukausi on ollut ainakin Etelä-Suomessa erittäin leuto ja lumeton. Pohjois-Suomessa sen sijaan on paikoin lunta vuodenaikaan nähden ennätysmäärä ja pakkasiakin on ollut ihan reippaasti.

Isot lumikasat pihalla, tammikuuta 2010
Tammikuussa 2010 etelässäkin oli lunta

Lämpötilaero on pohjoisen ja etelän välillä ollut ajoittain huima ja on ollutkin hassua katsella netistä lumisia pakkastalven kuvia pohjoisesta samaan aikaan, kun omalla kotipihalla lainehtii vesi. Viikko sitten odoteltiin keskiviikkopäivälle syntyvän kaikkien aikojen tammikuun lämpöennätys, mutta se jäi saavuttamatta.

Mittaushistorian korkein tammikuun lämpötila on mitattu Loppiaisena vuonna 1973 Ahvenanmaan Jomalassa, jolloin mittari näytti +10,9 astetta. Samoissa lukemissa vietettiin Juhannusta vuonna 2018.

Tammikuuilmiö

Oletko kuullut tammikuuilmiöstä? Jos olet perehtynyt sijoittamiseen ja osakemarkkinoihin, niin luultavasti ilmiö on sinulle tuttu. Olet tarkkana kuin porkkana ja ostat osakkeita ennen vuodenvaihdetta myydäksesi ne tammikuussa tammikuisen hinnannousun jälkeen. Helsingin pörssissä osakkeet nousevat tammikuussa 79 % todennäköisyydellä.

Tammikuuilmiö keskittyy nimenomaisesti edellisvuoden aikana huonosti kehittyneisiin osakkeisiin, koska sijoittajat myyvät tappio-osakkeita vuoden lopulla.

Karhu kääntää kylkeä

Kuinka moni manailee tammikuun aikaan talvea? Se on kylmä ja sataa lunta tai ei ole lunta ja on pimeää… Vuodet eivät ole veljeksiä, sanotaan – eivät myöskään tammikuut.

lumista tammikuuta metsässä
Aurinko loihiti hangelle kimalluksen ja siniset varjot. Metsässä hiljaisuuden rikkoi vain lumen rouske kavioiden alla. (15.1.2011)

Tammikuu, on se sitten kylmä ja luminen – tai kuten tänä vuonna Etelä-Suomessa – leuto ja lumeton, se on talven käännekohta. Talven selkä taittuu Heikin päivänä 19. tammikuuta. Silloin karhu kääntää kylkeä talvipesässään.

Kohti kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *