Posted on Jätä kommentti

Kaipaatko muutosta elämään?

Auringonnousu
Elämänmuutos voi olla kuin herääminen uuteen aamuun

Kaipaatko muutosta elämään? ”Haikailetko ”täyttä elämää”? Mitä se on? Ehkä elätkin sitä jo nyt.

Tässä kirjoituksessa on käytetty vuoden 2019 Päivien värin Istagram-tekstejä.

Vertaatko jatkuvasti omaa elämääsi toisten elämään – tai siihen millaista kuvittelet toisten elämän olevan? Tuntuuko sinusta jatkuvasti siltä, että toiset elävät parempaa tai täydempää elämää, heillä on asiat paremmin ja he ovat onnellisempia? Jos vastaat näihin kysymyksiin myöntävästi, niin ehkä sinun todellakin kannattaa tarkastella omaa elämääsi kriittisesti ja miettiä, miten saisit muutosta elämään.

Omaa elämää kannattaa tarkastella hyvät ja huonot asiat huomioon ottaen. Kumpia on enemmän? Kummat painavat hyvinvoinnin vaaássa enemmän?”

Tunnistatko konkreettisia asioita, joiden suhteen kaipaisit muutosta elämään?

Jos tunnistat asioita, jotka eivät mielestäsi ole hyvin tai jotka eivät tyydytä sinua, niin ehkä silloin on oikeasti syytä harkita muutosta elämään.

Elämä on tässä ja nyt! Miksi et tekisi siitä niin hyvän kuin mahdollista?

Jatkuva tyytymättömyys kalvaa mieltäsi ja viime kädessä myös kehoasi. Tyytymättömyys saa aikaan pitkittyneen stressireaktion, jolla on ajan mittaan ikävät vaikutukset mielenterveyteesi ja fyysiseen terveyteesi.

Kun tunnistat muutostarpeen, sinun on hyvä löytää myös mahdollisimman konkreettiset muutosta vaativat asiat. Tarkastele asioita yksittäin sen sijaan, että ne olisivat mielessäsi isona möykkynä, josta et saa kunnolla kiinni. Ota tarkasteluun jokainen mielestäsi muutosta kaipaava seikka ja pohdi sen osalta mahdollista muutosta.

Epämääräisestä tyytymättömyyden möykystä on vaikea saada kiinni.

Jos olet tyytymätön elämääsi, mutta et pysty erittelemään mitään konkreettista asiaa, jonka suhteen haluaisit muutosta elämään, niin mieti aluksi ovatko tyytymättömyyteesi syynä ulkoiset, vai sisäiset seikat. Onko sinulla elämän ulkoiset puitteet hyvin? Oletko tyytyväinen työhösi, harrastuksiisi, ihmissuhteisiisi? Tunnetko itsesi tasapainoiseksi?

Tyytymättömyyttä aiheuttavien ulkoisten tekijöiden suhteen voi olla helpompi löytää ratkaisuja ja saada niiden kautta muutosta elämään, kuin sisäisten tekijöiden, joille et löydä selitystä. Epämääräiseen tyytymättömyyteen voit hakea apua esimerkiksi mindfulnessista.

”Oletko koskaan tehnyt sellaista päätöstä tai elämänmuutosta, jonka jälkeen tuntuu kuin heräisit aivan uuteen maailmaan tai uuteen päivänkoittoon?”

Jättiloikka vai pienet askeleet?

Kun olet tunnistanut minkälaista muutosta elämään kaipaat ja mihin seikkoihin muutoksen tulisi kohdistua, voit hahmottaa muutostarpeen suuruuden ja ehkä sen vaatimien ponnistelujen määrän.

Keskeistä on tietää, riittääkö sinulle pienet muutokset, vai tarvitaanko parempaan elämään suuri muutos. Kenties täydellinen muutos elämässä.

”Voitko muuttaa elämäsi paremmaksi pienin muutoksin vai tarvittaisiinko iso muutos: jättiloikka, määrätietoinen rämpiminen, täyskäännös?”

Muutosta voi pohtia järjestelmällisesti ja tavoitteellisesti. Muutosta ja suunnitelmallisuutta on pohdittu blogikirjoituksessa Täyttä elämää. Suin päin muutokseen hyppääminen on riski, mutta joskus se kannattaa. Ja toisaalta huolellinenkaan suunnittelu ei täysin poista riskiä.

Uskallatko ajatella uudella tavalla saadaksesi muutosta elämään?

kaksi ikkunaa
Älä katso aina samasta ikkunasta, vaihda näkökulmaa

”Tuntuuko joskus siltä, kuin olisi seinä vastassa, etkä pääse etenemään? Seinät ovat enimmäkseen itse rakennettuja esteitä. Niiden rakennusaineena ovat omat uskomukset ja tarinat, joita pidämme totena ja tabut, joita pidämme rikkomattomina.”


”Tunnista omat uskomuksesi ja tarinat, jotka pitävät sinua otteessaan ja murra niistä rakentuneet seinät.”

Uskomukset ja tarinat ovat tyypillisesti seuraavan kaltaisia:

  • on vaikea/raskas/mahdoton kouluttautua uudelle alalle enää tässä iässä
  • alan vaihto aiheuttaisi taloudellisia vaikeuksia tai ainakin tulojen vähenemisen ja sitä ei talouteni kestä
  • minulla on enää muutama vuosi jäljellä ennen eläkeikää, joten ei kannata vaihtaa alaa
  • ei minulla ole aikaa omille harrastuksille, kun huolehdin lasten harrastusmahdollisuuksista
  • lasten takia on parempi pysyä naimisissa kuin erota
  • vaikka parisuhteestamme puuttuu lämpö ja läheisyys, niin raskaaseen avioeroprosessiin ei kannata ryhtyä
  • minulle riittää se, että avioliitto tarjoaa minulle vakaan talouden
  • en voi muuttaa toiselle paikkakunnalle, koska omistan asunnon täällä

… ja niin edelleen, loputtomiin

Entä jos ajattelisit näin:

”Jatkuva tyytymättömyys köyhdyttää sisäisen minäni ja saa aikaan ahdistusta ja katkeruutta. Miksi en hakisi muutosta elämään ja nauttisi enemmän loppuelämästäni?”

Rohkeutta!

Laituri
Laituri houkuttaa juoksemaan ja hyppäämään tuntemattomaan

”Laituri houkuttelee hyppäämään siniseen, ihanaan veteen. Samalla tavalla jotkin tilanteet elämässä houkuttelevat hyppäämään mukaan. Joskus on hyvä hypätä ja katsoa mitä hypystä seuraa. Se voi tuoda mukanaan aivan uudenlaisia kokemuksia, uusia ystäviä, uutta ajateltavaa ja sisältöä elämään. Se voi myös tuoda harmia, ongelmia ja murhetta. Jos ei koskaan uskalla hypätä, voi jäädä paljon kokematta. Joskus kannattaa ottaa riski, juosta ja hypätä!”

“Kun jokin asia elämässä on huonosti ja haluat siihen muutosta, on usein vaikea tehdä päätöstä, joka muuttaisi asian. On helppo olla vanhassa, totutussa, ehkä ikävässäkin, mutta kuitenkin tutussa ja siinä mielessä turvallisessa olotilassa. Päätös elämän muutoksesta on vaikea tehdä. Se vaatii rohkeutta. Mutta muista: muutos huonosta parempaan on aina kannattava, kuinka paljon rohkeutta ja ponnistuksia se vaatiikin!”

Uusia ovia

”Elämässäsi kohtaat joskus uusia ovia. Uskallatko avata ne? Ovi voi olla kylmän asiallinen ja selkeä tai salaperäinen ja mystinen, ehkä arveluttavakin. Kumman avaat mieluummin?”

muutosta elämään, ehkä tämän kellarinoven takana
Ehkä sinua pelottaa avata ovia, jotka johtavat tuntemattomaan

”Uudistuminen elämässä, ehkä jopa aivan “uusi elämä” voi olla houkutteleva ajatus, varsinkin jos olet työuupumuksen tai mielenterveysongelmien tai fyysisen sairauden jälkeen risteyksessä elämäsi polulla. Silloin uusi ovi voi olla hyvä avata, vaikka se olisi mystinen, etkä tiedä mitä löydät kun avaat oven ja astut sen toiselle puolelle.”

bunkkerin ovi - onko sen takana muutosta elämään
Ovi uuteen voi olla vaikeasti löydettävissä

Elämän käännekohtia

“Tunnistatko elämässäsi käännekohtia, joissa oma valinta tai jokin muu tekijä on ollut ratkaiseva ja vaikuttanut elämänpolkuusi? Osa käännekohdista on selkeitä: ammatinvalinta, muutto ja vastaavat selkeästi valintaa edellyttävät asiat – kaikki valintatilanteet eivät kuitenkaan ole varsinaisia käännekohtia. Toisaalta kaikki käännekohdat eivät ole olleet valintatilanteita. “

“Kun tarkastelee omaa elämäänsä taaksepäin, voi tunnistaa sellaisia käännekohtia, joissa erilainen valinta tai tapahtumien kulku olisi johtanut aivan erilaiseen elämänpolkuun. Osa käännekohdista on ollut selkeitä ja tiedostettuja jo sinä hetkenä, kun ne ovat olleet ajankohtaisia. Osan tunnistaa ja ymmärtää vasta jälkeenpäin.


Ehkä on hyväkin, että kaikkia käännekohtia ei tunnista heti etteivät ne aiheuta liian suurta painetta ja pohdintaa: millaiseksi elämäni muovautuu jos teen näin, tai millaiseksi jos teenkin niin? Jälkeenpäin ajatellen tuntuu, että moni käännekohta on ollut ikään kuin kohtalon tai johdatuksen ohjaama. Ei ainakaan tietoisen päätöksen.

Herää myös kysymys: onko mikään lopulta sattumaa?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *