Posted on Jätä kommentti

Miten parantaa itsetuntoa?

Miten parantaa itsetuntoa -kirjoitukseni aineisto on koostetta viime keväästä saakka kirjoittamistani Instagram-postauksista. Huomaan postausteni pyörineen paljolti asioissa, jotka liittyvät Päivien väri -blogiin.

Kukka
Haluaisitko kukoistaa omana itsenäsi?

Viihdytkö itsesi kanssa? Minä en aina viihdy. Miten parantaa itsetuntoa?

”Mitä ovat ne ominaisuudet, jotka muuttaisit itsessäsi, jos voisit?
Ovatko ne muutettavissa? “Minä nyt vaan olen tällainen.” Olisitko tyytyväisempi itseesi, jos voisit esimerkiksi olla stressaamatta, olla iloisempi ja rennompi itsesi ja kavereiden seurassa, olla ärtymättä pikkuasioista…? Moni asia, josta en itsessäni pidä, on sellainen, jonka voin muuttaa, jos todella haluan tulla itseni kanssa paremmin toimeen. Ehkä tulen sitten paremmin toimeen myös muiden kanssa.
Hyvää muutosmatkaa omaan itseen!”

Kaikkea ei voi muuttaa. Ulkoisia seikkoja et ainakaan kaikkia voi muuttaa. Et voi muuttaa pituuttasi tai ruumiinrakennettasi. Hyväksy ne asiat, joita et voi muuttaa!

Hyväksy se, mitä et voi muuttaa!

Kulutat turhaa energiaa ja aiheutat itsellesi stressiä, jos murehdit sellaisia asioita, joihin et voi vaikuttaa.

Kestätkö erilaisuuden?

Ympäristö asettaa suuria ulkonäkö- ja käyttäytymisodotuksia ja -paineita. Kestääkö itsetuntosi erilaisuuden?

Miten parantaa itsetuntoa, jos se ei kestä sitä, että et ole vallitsevan ulkonäköihanteen mukainen?

Mieti mikä merkitys on lopulta sillä, että ulkonäkösi ei vastaa sitä, mitä muotimaailma ja jotkin viiteryhmät odottavat. Onko sinun elämäsi ja onnesi kiinni nenästäsi, rinnoistasi, kalusi koosta, sääristäsi tai reisistäsi. No on, jos olet ajatellut ryhtyä malliksi. Älä ajattele, jos et ole mallityyppiä. Piste.

Kärsiikö itsetuntosi, jos sinulla ei ole varaa ostaa aina uusinta älypuhelinta tai muotivaatteita tai vaihtaa autoa uudempaan joka vuosi? Jos itsetuntosi kärsii siitä, mietitkö sitä, miten korjaisit itsetuntoasi kalvavat puutteet. Vai mietitkö sitä, miten parantaa itsetuntoa kestämään puutteet? Kumpikohan kantaa pidemmälle?

Voit aina luoda elämästäsi ihannoidun kuvan somessa. Se voi hämätä somekavereitasi, mutta sen itsetuntoasi kohentava vaikutus on itsesi pettämistä.

Tuntuuko joskus siltä kuin olisit aidan toisella puolella?

Piikkilanka-aita metsässä
Tuntuuko, kuin sinun ja toisten välillä olisi aita?

Tuntuuko sinusta, että et sopeudu joukkoon, etkä halua käyttäytyä samalla tavalla kuin ihmiset ympäristössäsi?

Hyvä! Olet itsenäisesti ajatteleva persoona. Anna sen näkyä!

Tasapäistämisen kulttuuri ehkäisee tehokkaasti persoonallisuuden esiintuomista eri yhteyksissä: työpaikalla, koulussa, yhteisöissä, naapurustossa ja harrastuspiireissäkin.

Jos tasapäistäminen ahdistaa sinua, sinun on valittava joko itsesi sopeuttaminen tai vahvistaminen kestämään tasapäistämisen vaatimukset oma persoonallisuutesi säilyttäen.

Miten parantaa itsetuntoa kohtaamaan itsensä ja toiset ylpeänä itsestään?

Miten parantaa itsetuntoa kun tuntee olevansa kuin tämä autonromu
Vaikka tuntisit itsesi romuksi, sinulla on arvosi

Miten parantaa itsetuntoa kestämään itsestäsi terveellä tavalla ylpeänä ja itsetietoisena se, että et halua tai voi käyttäytyä kaikkien odotusten mukaisesti?

Vaihda näkökulmaa! Katsele asioita uudesta perspektiivistä! Ajatuksesi saavat erilaisia virikkeitä ja luovuus saa jalansijaa.

Usko itseesi!

Tunnetko itsesi huonoksi ja arvottomaksi? Ymmärrä, että se on vain ajatus. sinä et ole ajatuksesi ja sinä et ole tekosi.

Sinä et ole ajatuksesi!

Sinä olet sinä myös ryvettyneenä ja pohjalla. Sinulla on arvosi, se ei katoa.

Mitä teen omille ajatuksilleni, joita en hyväksy?

On hyvä muistaa, että kaikki ei näy ulospäin. Moni niistä asioista, joista et itsessäsi pidä, on sellaisia, jotka vain itse tunnet. Ehkä tunnistat itsessäsi ajatuksia ja tunteita, joita et haluaisi. Kadehditko tahtomattasi toisen onnistumista? Ajatteletko ilkeästi ja vahingoniloisesti toisista ihmisistä?   

Koska sinun on pakko elää itsesi kanssa, kannattaa ehkä miettiä, voisitko paremmin, jos pääsisit eroon niistä ajatuksista ja tunteista, joista et pidä.

Jälleen kerran: vaihda näkökulmaa ja katsele asioita uudesta perspektiivistä. Onko toisen onni sinulta pois? Miksi ilkeä ajatus toisesta ihmisestä tuo sinulle tyydytystä? Negatiivisten ajatusten taustalla on yleensä jokin oman elämä ongelma. Jos kadehdit jatkuvasti toisia, kannattaa miettiä onko omassa elämässäsi jotain, mitä haluaisit muuttaa.

Kun elämä näkyy

Miten parantaa itsetuntoa, kun elämä näkyy kasvoissa ja tuntuu kropassa? Vuodet saavat kroppasi rapistumaan ja kasvosi rypistymään. Kulttuurimme ei arvosta vanhuutta, eikä sen mukanaan tuomia muutoksia ulkonäössä.

Miten parantaa itsetuntoa kun vanhuus rypistää
Eletyn elämän jäljet ovat kauniit

”Kuolleet lehdet ovat haikean kauniita. Ihminenkin vanhenee, rypistyy ja kuihtuu. Oletko koskaan katsellut vanhan ihmisen ryppyisiä kasvoja herkistyen niiden kauneudesta? Vanhan ihmisen ulkoinen ja sisäinen olemus voi olla muhkurainen tai elämän silottama.”


”Elämän kuluttamat, iän rypistämät kasvot ovat paljon mielenkiintoisemmat kuin nuoret ja sileät kasvot. Rypyt kertovat kantajansa elämästä ja luonteesta. Ulkoilmaa viettäneen ahavoituneet kasvot ovat kuin luonnon muovaama maisema. Ihmisen luonteesta kertoo ryppyjen sijainti ja syvyys eri kohdissa. Ovatko syvimmät rypyt naurunryppyjen vai synkkyyden ryppyjen kohdalla?”

”Iän tuoman kauneuden oppii huomaamaan, kun on sisäistänyt elämän rajallisuuden ja arvostaa myös taakse jäänyttä elämää eikä vain tavoittele tulevaa.”

”Syksyn punaiset, kypsät pihlajanmarjat herättävät minussa monenlaisia tunteita. Haikea kesän loppumisen tunne on ensimmäinen, jonka ne välittävät. Myös kiitollisuus sadon kypsymisestä luonnossa, elämän etenemisestä ja kypsymisestä itsessäkin. Omassa kehossa, jossa se näkyy ryppyinä, rapistumisena ja voimien hiipumisena. Omassa mielessä, jossa se näkyy rauhoittumisena, tasapainon hakemisena ja uutena hyväksyvänä lempeytenä itseä ja muita ihmisiä kohtaan.

Vasta kypsyessään ihminen löytää sen tasapainon, joka kantaa päivästä toiseen, erilaisten kokemusten läpi. Kunpa se kypsyminen olisi voinut tapahtua nuoremmalla iällä – kuinka paljon helpompaa elämä olisi ollutkaan! Mutta ollaan kiitollisia siitä mitä olemme tässä ja nyt ja pyritään siihen mitä haluamme olla. Uskotaan itseemme!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *