Posted on 2 kommenttia

Marraskuu

Marraskuun kuura kasveissa
Marraskuussa maa on marras

Marraskuu on kuolleen maan kuukausi. ”Marraskuussa maa on marras”, sanotaan vanhassa lorussa. Siis maa on kuollut. Marras tarkoittaa kuollutta ja kuvaa marraskuun luontoa: kasvu on lakannut, monen kasvin maanpäälliset osat ovat kuolleet ja lakastuneet, maa on marras.

Marraskuun muita nimiä ovat keurikuu ja routakuu. Routa on varmasti tuttu sana, mutta mitä tarkoittaakaan keuri? Tutumpi sana keurille voi olla elonkorjuujuhlaa merkitsevä kekri. Kekriä vietetään kuukauden ensimmäisenä lauantaina, joskin myös pyhäinpäivää kutsutaan kekriksi. Tämä juontaa siitä, että aiemmin kekriä on vietetty nimenomaan pyhäinpäivänä.

Marraskuu on gregoriaanisessa ja juliaanisessa kalenterissa vuoden yhdestoista kuukausi. Ennen Julius Caesarin kalenteriuudistusta tämä kuukausi oli vuoden yhdeksäs kuukausi. Niinpä marraskuun latinankielinen nimi, November, tulee yhdeksää merkitsevästä sanasta novem.

Marraskuu, kuoleman kuukausi on ensimmäinen talvikuukausi

Kun kysytään ihmisiltä mikä on heidän suosikkikuukautensa, niin monikaan ei taida valita marraskuuta. Marraskuu on pimeä ja sateinen. Ei se ole marraskuun vika. Ei inhota sitä. Marraskuun pitkät pimeät illat kannattaa käyttää leppoisaan hiljaiseloon. Kynttilöitä, takkavalkea, viltti ja villasukat.

Marraskuussa on eteläisessä Suomessa lyhyen päivänvalon aika, harmaan pilvipeitteisen taivaan, syyssateiden ja syysmyrskyjen aika. Usein ensilumi tulee marraskuun aikana. Pohjois-Suomessa tämä aika on alkutalvea, kaamoksen aikaa ja usein maa saa marraskuun aikana pysyvän lumipeitteen.

Marraskuu tuo aamuisen kuuran
Marraskuun kuulaita päiviä

Muumilaakson marraskuu

Muumilaakson marraskuu, musta muumipatsas
Muumilaakson asukki

Muumilaakson marraskuussa on oudon väen ja outojen tunnelmien aika. Otukset käyttäytyvät itselleen epätyypillisellä tavalla. Muumilaakson marraskuu on viimeinen Tove Janssonin muumikirjoista, se on julkaistu vuonna 1970

”– Minä pidän sinusta, hän sanoi. – Enkä minä tahdo pahoittaa sinun mieltäsi.
– Sepä hyvä, Ruttuvaari sanoi. – Mutta älä sitten enää koskaan selitä miten mikäkin on, vaan anna minun rauhassa uskoa hauskoihin asioihin.
– Minä yritän, Mymmeli sanoi.”
Muumi-kirjojen parhaat sitaatit – Näistä oivalluksista jokaisen pitäisi ottaa oppia!

Mua vaivaa ikävistä ikävin

Marraskuu voi tuoda ensilumen
Marraskuu voi tuoda ensilumen eteläänkin

”Mua vaivaa

ikävistä ikävin

milloin beibi palaat takaisin

etkö tiedä

voi yksinäisen miehen viedä

marraskuu.”

”Miljoonasade:”Marraskuu”

Marraskuussa kannattaa mennä metsään

Metsässä aavistus syksyä. Häivähdys sienen tuoksua täydentää märän sammalen ja maatuvien kasvien aromia. Metsänhenget vilahtavat runkojen lomassa kahisuttaen kellastuvia lehtiä. Sammalmatto sienen kehtona.

Viimeiset sienet
Sammalmatto sienen kehto

Marraskuussakin aamu valkenee

Syksy viipyilee ilmassa ja hiipii puiden oksiin. Ilmassa on odotuksen tuntua, metsä on hiljainen.

Marraskuu, aurinko valaisee taivaanrantaa
Marraskuinen aamu koittaa verkkaan

Marraskuu on hyvä aika muistaa edesmenneitä

Marraskuun 17. päivänä muistettiin itsemurhan tehneitä sytyttämällä kynttilä. Ovatko vainajat siellä jossain? Pohdintaa aiheesta blogitekstissä Mitä kuoleman jälkeen?

Muistokynttilät itsemurhan tehneille
Sunnuntaina 17.11. sytytettiin kynttilä itsemurhan tehneiden muistolle

2 thoughts on “Marraskuu

  1. Niin paljon kauneutta löysit marraskuusta! Kiitos tästä kirjoituksesta!

    1. Kiitos sinulle ihanasta kommentista! Hyvää marraskuun loppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *